0

Laptele și untul, permanențe în alimentație

Posted by Javra on September 25, 2016 in Uncategorized |

kerrygold-logo-2011Majoritatea oamenilor au cele mai vechi amintiri de pe la vârsta de 3 ani. Pentru mine, însă, sunt din perioada în care eram sugar. Cea mai timpurie amintire e legată de lapte. Îmi amintesc că o mătușă mă ținea în brațe, iar eu îi căutam sânul. Mai apoi, mama mă trezea dimineața și-mi dădea să mănânc lapte și pâine cu unt, cumpărat de la țăran. Pentru mine acestea au rămas permanențe în alimentație. Și acum mănânc dimineața tot lapte și unt.

Mama trebuia să mă trezească foarte devreme. În timp ce molfăiam ce-mi dădea ea cu lingurița, țineam ochii închiși. Mama mă înghiontea, ca să înghit, după care mă lua în brațe și pleca spre creșă, după care, la serviciu. Îmi prepara adesea piure de cartofi și de morcovi. Când mâncam fără poftă, mama amesteca încă puțin unt în piure și mi se părea mai bun.

Pe vremuri circula o anecdotă. În regimul lui Gheorghiu Dej cineva lua legătura la telefon cu Securitatea: “Alo, vecinul meu mănâncă fazani și caviar!” și i se răspundea: “Venim, să-l ridicăm”. Pe vremea lui Ceaușescu, un cetățean vigilent suna Securitatea: “Alo, vecinul meu mănâncă”. “Venim!”

unt-dulce-150x150Sigur, acum există orice preparate pe piață. Un prieten mi-a lăudat produsele Kerrygold. Zicea că untul e făcut din lapte provenit de la vaci irlandeze, crescute în libertate, care pasc iarbă verde peste 300 de zile anual, cam 11 luni. La noi, vacile sunt hrănite cu iarbă doar 7 luni, iar restul anului, cu fân. Spunea că și brânza cheddar Kerrygold este extraordinară.

Untul se poate întinde pe pâine la scurt timp după ce îl scoți din frigider. Pajiștile întinse și “iarba verde de acasă” sunt ideale pentru ca vacile să fie mereu fericite. Acolo, turmele sunt mici, iar fermierii le pot acorda mai multă atenție. În Irlanda, familiile cresc vaci de sute ani.

Prietenul meu m-a informat că untul sărat și nesărat Kerrygold poate fi găsit în Carrefour, Selgros și Auchan. Cheddar-ul alb și roș feliat, ca și untul cu usturoi si condimente (o delicatesă minunată) le-a văzut în Mega Image, Carrefour și Selgros, iar cheddar-ul maturat și roșu se poate cumpăra și din Auchan.

Curiozități despre unt:

– untul s-a obținut pentru prima oară acum 4000 de ani, în Orientul Mijlociu;

– untul nu conține grăsimi trans, cel mai periculos tip de grăsimi, care măresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL);

– pentru a produce 1 kg de unt, e nevoie de 20 de litri de lapte.

vaci-kerry-2Untul se poate introduce de timpuriu în meniul bebelușului. Piureurile făcute cu unt irlandez sunt foarte gustoase, iar fiica mea mănâncă tot din farfurie. Un nutriționist a recomandat pentru fiica mea minim 10 grame de unt pe zi, maximum 40 de grame.

Mulțumită betacarotenului, un pigment natural conținut în iarbă, untul Kerrygold are o frumoasă culoare aurie. Irlanda e al doilea cel mai mare producător de lapte de vacă și cel mai mare exportator european de produse lactate.

De exemplu, untul Kerrygold a fost lansat în Germania în 1973. Astăzi, Kerrygold e brandul nr. 1 de unt la nemți, cu 200 de milioane de pachete vândute anual și e lider de piață pentru unt și brânză! De asemenea, brânza cheddar, maturată vreme de 3-6 luni, este cea mai renumită branză în Germania.

Mă folosesc de provocarea Kerrygold ca să menționez că micul meu dejun e complet, dacă mănânc și pâine prăjită cu unt. De altfel, gustul de lapte și unt îmi aduce aminte de copilărie și mă face fericit. Apoi, de obicei, întreaga mea zi e foarte bună.

Proprietățile untului:

Vitamine – Untul e o sursă bogată în vitaminele A, E, K și D. Iarba verde conţine de cca 10 ori mai multe vitamine B, C și D decât fânul, iar clorofila sporeşte conţinutul în hemoglobină.

Minerale – Untul e bogat în minerale, mai ales seleniu, un puternic antioxidant, dar și iod, necesar bunei funționări a glandei tiroide.

unt-cremos-kerrygold

Acizi grași – Untul conține acizi grași care oferă o excelentă protecție  împotriva cancerului. Untul provenit de la vaci hrănite cu iarbă are de 5 ori mai mult acid linoleic decât cel obținut de la cele hrănite cu cereale, având un rol important și în menținerea greutății noastre corporale normale. Untul Kerrygold are o proporție mai mare de acizi grași omega-3 decât alte tipuri de unt. Acizii grași reduc riscul de infarct miocardic.

Colesterolul e necesar pentru menținerea sănătății sistemului digestiv și pentru dezvoltarea sistemului nervos al copiilor.

Margarina – Grăsimile de care trebuie să ne ferim sunt cele vegetale. Margarinele sunt produse din uleiuri vegetale încălzite la temperaturi ridicate. Li se adăugă un catalizator de nichel, un metal foarte toxic regăsit și în produsul final, în care apar și acizi periculoși cu efecte dăunătoare.

Se poate scrie mult despre efectele devastatoarea ale consumului regulat de margarină asupra organismului, dar v-ați convins că trebuie exlusă din alimentație, chiar dacă e ieftină și pe ambalajul ei apar copilași drăguți, bucălați. Ah, cât de fățarnici sunt producătorii de margarină! Acei copii n-au fost hrăniți cu margarină, fiți siguri, ci cu unt natural!

Iar când căutăm unt de calitate, e preferabil cel natural, care nu a fost supus prelucrării termice, cum e cel țărănesc, tradițional. 14054976_609588892540951_6789175897499246_n

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2012-2017 Javra All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.