5

Lucrăm tot mai mult și o ducem tot mai prost

Posted by Javra on March 14, 2016 in Articole |

asleep-at-work-431x300Un recent studiu arată că două treimi dintre angajații din România lucrează mult peste program. Dar mai grav este faptul că muncim tot mai mult, renunțăm la hobby-uri, nu ne mai gândim să devenim părinți ori să ne cumpărăm o casă, dar tot nu ne ajung banii de la o lună la alta și o ducem tot mai prost.

Cei mai mulți dintre salariații de la noi muncesc între 8 și 10 ore. 14% rămân la serviciu peste 50 de ore pe săptămână. Specialiștii avertizează că persoanele care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât ar fi normal, au o productivitate foarte mică și n-are niciun rost să facă acest efort. Jumătate dintre respondenți afirmă că au lucrat tot mai mult în ultimii 3 ani și totuși au tot mai mari dificultăți financiare.

Și asta în contextul creșterii economice a țării și, chipurile, a ieftinirii produselor, ca urmare a scăderii TVA-ului. 47% dintre salariații români au lăsat deoparte hobbyurile și vacanțele, din cauza lipsei de bani.

Mulțumită guvernanților, viața devine tot mai scumpă, deși salariații muncesc tot mai mult. O treime dintre angajați au renunțat la gândul de a avea o casă proprie iar alții au amânat să se căsătorească ori să aibă un copil.

Și acesta e un motiv pentru care mulți dintre ei au probleme legate de somn. Aproape jumătate dintre salariați dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, iar jumătate dintre respondenți susțin că le e tot mai greu să obțină un echilibru între viața profesională și cea privată.

Din 23 de milioane de români în urmă cu 26 de ani, mai sunt doar 19 milioane, dintre care 4 milioane sunt siliți să lucreze în străinătate, în România negăsind un job. Niciunul dintre miniștrii Muncii ajunși în această funcție nu a elaborat un plan viabil pentru creșterea numărului de locuri de muncă.

Niciunul dintre premieri n-a avut vreun interes pentru a schimba ceva, așa că nimeni n-a avut nicio inițiativă în acest sens. Înaintea alegerilor, fiecare a promis că va rezolva această problemă. Niciun ales nu s-a ținut de cuvânt.

                    Viață personală versus viață profesională

Angajații români resimt mai acut decât cei din alte state schimbările intervenite în viața lor în ultimii trei ani. Românii lucrează mai multe ore suplimentare decât salariaţii din alte ţări, așa cum arată un studiu.Femeie si sef tipand

Peste 2.500 de salariați cu vârsta între 18 şi 55+ ani din mediul urban au răspuns unui chestionar online. 51% dintre aceștia opinează că le e mai greu acum, decât în urmă cu trei ani, să găsească echilibrul între viaţa personală şi cea privată.

Percepţia pare a fi similară în Germania, unde 49% dintre salariați afirmă că le este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa profesională şi cea personală. La nivel global, după români și nemți se situează niponii (44%). 56% dintre subiecţii români care sunt părinţi se plâng că le-a fost mai dificil să facă acest lucru.

52% dintre angajații români resimt cel mai acut creşterea numărului de ore de lucru în cazul persoanelor din generaţia Y (cele născute între anii 1980 și 1995), pe când jumătate dintre cei din generaţia Boomers (născuți între 1946 și 1964) afirmă că numărul orelor lucrate a fost același de-a lungul ultimilor trei ani.

Peste 70% dintre respondenţii salariați afirmă că lucrează suplimentar, iar 34% muncesc peste 46 de ore pe săptămână. Generaţia X (cei născuți între 1965 și 1982) şi generaţia Boomers lucrează peste 46 de ore săptămânal.

Totodată, 86% dintre managerii români lucrează suplimentar, aproape de două ori mai mult decât managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Cu toate acestea, conform statisticilor Eurostat, productivitatea muncii la noi e de şase ori mai mică decât media europeană.

Din motive financiare, aproape jumătate dintre subiecţi au renunţat la activităţile recreative în ultimii trei ani, iar 28% au amânat cumpărarea sau închirierea unei locuinţe, iar 14% au amânat decizia de a avea primul copil.

Angajații spun că echilibrul între viaţa profesională și cea privată depinde de mai mulți factori: recompensarea legală a orelor de muncă suplimentare (61%), posibilitatea de a programa oricând zilele de concediu de odihnă (54%) şi respectarea legii legate de concediul de creştere a copilului şi revenirea la același loc de muncă ulterior (46%).sleeping_country_17

Surse: aici și aici

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

 • […] Angajat. Care este programul? Măcar asta îmi poți spune? Știm bine că orele de muncă sunt ca naiba de obicei în această țară. De asemenea, că tot auzeam că se cer salarii prea mari din senin, […]

  • Javra says:

   Știi bine: câte 8 ore zilnic de luni până vineri. Perioada din ziua de lucru variază. Sunt 5 zile lucrătoare săptămânal, deci legal ar trebui să lucrăm câte 40 de ore pe săptămână. Tot ce trece peste aceste 40 de ore trebuie plătit dublu sau se acordă timp liber în plus. În Suedia se încearcă punctual săptămâna de lucru formată din 4 zile lucrătoare, tot câte 8 ore zilnic. Dacă va da rezultate, se va generaliza acest program. Suedia e considerată una dintre țările cu o populație fericită. În topul fericirii, România e pe un loc ce nu-i face cinste.
   Totul pornește de la conducătorii țării. Trebuie să pleci de la premiza că dacă aceștia n-au nimic de câștigat personal, nu vor face nimic în favoarea altora. Acest lucru mi-a fost clar de începutul perioadei așa-zis capitaliste. Prima lege votată de CPUN a fost când intră conducătorii țării în concediu de odihnă. Vezi bine, era o chestiune stringentă. A doua, cred că se referea la mărimea lefei pentru parlamentari și alți conducători. Nu mi s-au înșelat niciodată așteptările până acum. Legile care se dau trebuie să-i mulțumească în primul rând pe aleși, nu pe alegători.

 • Nice says:

  Eu lucrez doar patru zile pe saptamana (uneori de dimineata pana seara), dorm 4 ore pe noapte si o duc din ce in ce mai bine. Salariu mi-a crescut considerabil si am tot mai mult timp la dispozitie pentru pasiuni(calatorii, fotografie, shopping). Sa vedem cat o mai tine si minunea asta. 🙁

 • Javra says:

  Ești un exemplu negativ pentru construirea socialismului și a comunismului în societatea românească. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2012-2017 Javra All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.