5

Tradiţii bizare de sărbători

Posted by Javra on January 2, 2017 in Articole |

În întreaga lume există tot felul de obiceiuri și tradiții care par a fi cel puțin bizare, dacă nu chiar prostești de-a binelea. Iarna, de sărbători, unii ard sperietori, iar alții, conform obiceiului, trebuie să poarte chiloți colorați. În multe locuri bătaia e la loc de cinste: dacă unii oameni se bat cu pumnii ori se altoiesc cu ghioagele, pentru alții bat clopotele și se bat lupii la gura lor.

În Danemarca se sparg farfurii – În Danemarca, farfuriile nefolosite sunt păstrate până pe 31 decembrie, când sunt sparte de tocul uşilor prietenilor şi rudelor, în semn de afecțiune. Dacă ne-ar face așa ceva nouă, nu ne-am mai primi în casă amicii și rubedeniile. Grecii și aromânii, în schimb, sparg farfurii și pahare. Dar tot danezii se urcă pe scaune şi sar de pe ele, de Revelion, ca să aibă noroc în Noul An.

Sud-africanii își aruncă mobila – În unele părţi din Africa de Sud, oamenii își aruncă mobila pe geam. Vai de capul trecătorilor!

Sperietori arse în Ecuador – În Ecuador, trecerea în Noul An e marcată prin arderea unor sperietori de ciori umplute cu hârtie. De asemenea, sunt arse şi fotografiile din ultimul an, iar acest lucru se spune că ar aduce noroc.

Unii poartă chiloți colorați – În unele ţări din America de Sud, se spune că purtarea de lenjerie de corp colorată ar determina soarta omului în Noul An. Astfel, lenjeria de culoare roşie înseamnă că vei găsi marea dragoste, auriul semnifică bogăţie, iar albul înseamnă, desigur, pace.

Japonezii trag clopotele – În Japonia, toate clopotele bat fix de 108 ori în noaptea dintre ani, conform convingerii buddhiste că acest lucru ar aduce purificare. De asemenea, se spune că ar fi bine să intri în Noul An zâmbind, fiindcă atragi norocul.

Peruanii se iau la pumni – În fiecare an, de Crăciun, oamenii din provincia peruană Chumbivilcas, aproape de Cuzco, se bat în parte cu pumnii, pentru a-şi rezolva diferendele. Sărbătoarea Takanakuy, care înseamnă, într-un vechi dialect peruan, „atunci când sângele fierbe”, oferă comunităţii locale posibilitatea de a-şi rezolva prin violență diferenţele de opinie. Bătaia e o tradiţie derivată din onoarea familială: bărbații cu bărbați, femeile cu femei și chiar copiii între ei. După ce curge sânge, se poate începe Noul An de la zero.

Acum pot aminti și de bunul obicei strămoșesc al românilor din Ruginoasa, de a se altoi sănătos cu ghioagele, lucru despre care am scris aici

Elvețienii aruncă îngheţată pe jos – În Elveţia, Anul Nou trebuie marcat prin aruncarea de îngheţată pe podea. Asta ar aduce noroc în Noul An. Or avea voie s-o arunce și pe stradă?

Românii, în schimb, își aruncă banii! – Conform sursei, în România, oamenii aruncă monede în râu, de Revelion, ca să aibă noroc în anul care vine. Din păcate, nu este specificat numele râului…

Filipinezii preferă lucrurile rotunde – În Filipine, se pare că totul se reduce la bani. Filipinezii cred că totul trebuie să fie rotund, astfel încât lucrurile să amintească de monede, deci să aducă bogăţie. Alimente, haine, totul trebuie să fie rotund.

Irlandezii dau cu pâinea de toți pereții! – Locuitorii din Irlanda lovesc de pereţi pâinea, desigur, pentru a alunga spiritele rele și avea un Nou An liniștit.

Finlandezii aruncă metal topit în apă – În atenția românilor care vor să emigreze în Finlanda: localnicii prezic felul anului care vine aruncând cositor topit într-o găleată cu apă şi interpretând forma rezultată.

Găleţi cu apă în Puerto Rico – Se spune că în unele părţi din Puerto Rico, pentru a alunga spiritele rele, oamenii aruncă găleţi cu apă pe fereastră.

Thailandezii se stropesc cu apă – Se pare că, în afară de obișnuita deșertare a apei din căldări în cap, locuitorii din Thailanda se murdăresc unii pe alţii cu talc de culoare gri. Ordinea firească ar fi murdărirea și abia apoi stropirea cu apă, dar nu se știe precis.

Chilienii dorm în cimitir! – Se spune că, în Chile, oamenii au un încântător obicei. Aceștia petrec împreună cu întreaga familie noaptea de Revelion dormind în cimitir, în compania celor dragi decedaţi. Cum, nu se ciocnește un pahar, nu se mănâncă o sarma sau o pifitie, nu se ascultă o manea printre morminte?!

Vaci tratate ca și oamenii – În Belgia, oamenii iau foarte în serios animalele din propriul şeptel. Astfel, fermierii le urează vacilor un An Nou fericit! Cică de același tratament s-ar bucura și vacile țăranilor români.

Spaniolii își umplu gura cu struguri – În Spania, dacă reușești să-ți înghesui 12 boabe de strugure în gură la trecerea dintre ani, câte o boabă pentru fiecare lună, ai parte de noroc în anul care vine.

Bolivienii mănâncă prăjituri cu monede – În Bolivia, locuitorii pun monede în prăjituri şi oricine găseşte o monedă va avea noroc anul viitor.

Francezii înfulecă clătite – Se pare că francezii preferă dulciurile ușor de făcut. La fiecare Revelion, ei înfulecă un teanc de clătite. Dacă în asta constă rafinamentul gastronomic local, nu mă mai duc la Paris de Anul Nou…

Estonienii se îmbuibă – Se spune că, în Estonia, locuitorii mănâncă de şapte ori pe zi, de Anul Nou, pentru a-şi asigura prosperitatea în viitor.

Columbienii își cară valizele – În Columbia, în toată ziua de 31 decembrie, locuitorii poartă cu ei geamantane, în speranţa de a avea Anul Nou plin de călătorii. Nu se specifică dacă sunt pline sau nu.

Rușii nu îngheață niciodată – În mod obișnuit, rușii din Siberia sar în lacurile îngheţate, pe trunchiuri de copaci, în noaptea de Anul Nou. Așa vor fi sănătoși tot anul următor. În România, unii fac pneumonie în casă, cu paltonul pe ei…

Panamezii ard efigii – În Panama, efigiile tuturor persoanelor faimoase sunt arse, pentru a începe cu noroc Noul An.

Cum intră scoțienii într-o altă casă? – Ei bine, în Scoţia, în Noul An, primul om care trece pragul unei case trebuie să aducă un cadou care să le poarte noroc gazdelor. În România, se face altfel: de obicei, hoții intră pe geam și pleacă încărcați cu lucruri de valoare din casele altora.

Sursa: aici

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2012-2017 Javra All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.